Completion DateUnder Construction

ClientAV Childcare

DescriptionChildcare development

Category Childcare

Box Hill Childcare, Box Hill

Inertia provided structural and civil engineering services for the development of a 4 storey childcare centre in Melbourne that has the capacity for approximately 198 children. The project has yet to go to construction but Inertia’s early involvement has already provided the project with a number of cost-saving design innovations.

One specific challenge was that the landscape design for the centre featured planters, sand pits, water play areas, forts, green walls, as well as live and dead trees and water storage all to be supported on suspended slabs. The extra mass of such items presented a challenge to the engineering design but our team was able to provide some innovative design solutions which allowed for the landscape design to be kept with little alteration. Examples of our solutions included; using post-tensioning which lessened the amount of depth required in the concrete slabs as well as the amount of steel reinforcing required and reducing the overall structure weight by 20-25% allowing the column and footing sizes to be reduced as well. These solutions not only allowed the children to have a great play area but also saved on overall construction costs.